Az ételek eltarthatóságának alapvető problémája a minőségromlás és a korlátozott (általában igen rövid) eltarthatósági idő. A legkevésbé ismert, de bizonyára a leghatékonyabb módszer a vákuumcsomagolási eljárás az ilyen jellegű problémák megoldására.
Az elmúlt évtizedben élelmiszereink modern tartósítási technológiájává a vákuumcsomagolás vált, amely mindössze annyiból áll, hogy a tárolási eszközöket (zacskó, edény stb.) légmentessé teszi, majd azokat hermetikusan lezárja.
Az élelmiszerek kémiai és mikrobiológiai reakciók miatt romlásnak indulhatnak, ha fennáll a levegő, a magas hőmérséklet, a nedvesség, a különböző enzimek működésének behatása, illetve mikroorganizmusok bejutásának, valamint bogarak, rovarok behatolásának lehetősége.
Az ételek megromlását elősegítő egyik fő ok a levegőben található oxigén (oxidáció), amely hozzájárul az ételek tápértékének, illatának, zamatának, és más egyéb jellemző tulajdonságainak elvesztéséhez és a termék fogyasztásra alkalmatlanná válásához.
Az oxigén eltávolításával olyan mikroorganizmusok behatolása, mint például a baktériumé vagy a gombáé, megakadályozható, és ez által az élelmiszerek eltarthatósági időtartama megnövekszik (a zsiradékok nem válnak keserűvé, a gyümölcsök nem barnulnak meg, a fagyasztott ételeknek nem lesz utóíze, a húsok nem színeződnek el, és mindezeken túl megtartják eredeti ízüket, zamatukat is).
A vákuumfóliázási előkészületek, valamint a folyamatok végzése közben figyeljen az alábbiakra, és az élelmiszerek konzerválásának optimalizálásának érdekében tartsa be a következő szabályokat:
• A mikroorganizmusok elszaporodásának elkerülése érdekében a higiéniai előírásokat maximálisan be kell tartani.
• Mielőtt az étel vákuumcsomagolását megkezdi, alaposan mosson kezet.
• Minden eszközt és felületet mosson meg, amely az élelmiszerrel érintkezésbe kerülhet.
• A feldolgozáshoz lehetőség szerint használjon kesztyűt
• A jó lezárás (hegesztés) érdekében a fóliazacskó belső szegélyét tartsa tisztán.
• A boltban vásárolt csomagolt élelmiszereket a vákuumfóliázó berendezéssel újra be lehet csomagolni, hogy az étel frissességét, és ízét hosszabb ideig megőrizhesse. Az ilyen termékeket azonban ugyanúgy el kell fogyasztani a szavatossági idő lejárta előtt. Ügyeljen a fent említett újra vákuumozási és fagyasztási tanácsok betartására.
• Az újracsomagolt élelmiszereket az eredeti csomagoláson található szavatossági idő lejárta előtt el kell fogyasztani!
• A kiolvasztott vagy megmelegített ételt nem szabad újra lefagyasztani.
• A becsomagolt romlandó ételeket ne tartsa szobahőmérsékleten, hanem rögtön tegye be a hűtőszekrénybe, vagy mélyhűtő berendezésbe. A hűtő- illetve mélyhűtőszekrény hőmérséklete egyenletes legyen.
• Egyenletesen tárolja a vákuumozott élelmiszereket a fagyasztóban, hűtőben, hogy ezek gyors lehűlését, fagyását elősegítsük
• A fóliazacskókat ne használja fel újra!
• Csomagolás után a vákuumzacskók tartalmát és a vákuumozás időpontját a vákuumfólia felületén fel kell tüntetni.
• Olyan élelmiszerek vákuumcsomagolása esetén, amelyek a fóliazacskót könnyen kilyukaszthatják, az ételek hegyes végeit először papírszalvétával csomagolja be.
• Mielőtt a por formában lévő vagy szemes élelmiszerek csomagolását megkezdi, csomagolja be ezeket egy papírszalvétába, mert ily módon az étel nem kerülhet bele a készülékbe.
• Kemény állagú ételek esetén a zacskóban levegő maradhat vissza, melyet nem lehet eltávolítani.
• Az olyan vákuumcsomagolt ételt, melyet már egyszer felmelegített, muszáj elfogyasztani. Ha a csomagolásban felmelegített ételt szobahőmérsékleten hűlni hagyja, akkor pár órán belül patológiai mikroorganizmusok az emberi egészséget veszélyeztető szintig elszaporodhatnak.
• Romlandó élelmiszereket felhevítés, illetve felolvasztás után el kell fogyasztani. Ne fogyasszon el romlandó élelmiszereket, amelyek hosszú ideig szobahőmérsékleten lettek tárolva. Erre különösen akkor ügyeljünk, ha az élelmiszernek sűrített mártása van, vagy egy levegő szegény környezetben lett tárolva, mint pl.: vákuumban.
• A vákuumozás meghosszabbítja száraz élelmiszerek tárolási idejét. Például olyanokét, melyeknek magas a zsírtartalmuk, és meleg vagy napfény hatására ráncosak lesznek. A vákuumozás szintén meghosszabbítja a magvak, kókuszreszelék vagy gabonafélék tárolási idejét. Tárolja ezeket sötét, hűvös helyen.
• A vákuumozás nem hosszabbítja meg zöldségek, gyümölcsök, mint pl.: banán, alma, burgonya és egyes zöldség fajták, tárolási idejét kivéve, ha meghámozzuk őket.
• Puha és érzékeny termékek, mint pl.: erdei gyümölcsök, halak, vákuumozását megelőzően javasolt, hogy ezeket előfagyasszuk. Az előfagyasztás után vákuumozhatja ezeket és ismét a fagyasztóba kerülhet.
• Egyes zöldségfélék, mint pl.: brokkoli, gázokat képeznek, ezért vákuumozás előtt ezeket javasolt blansírozni (rövid időre forró vízbe helyezni). Blansírozás után vákuumozhatók és fagyaszthatók.
Vákuumfóliáinkat megtalálja a vákuumgépek webshopjában is