Mit jelent a Sous Vide kifejezés?


A sous vide-álás (ejtsd: szuvidálás) olyan főzési eljárás, mely során légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt vízfürdőbe helyezünk, és ott állandó hőmérsékleten tartva készítjük el. A főzési idő hosszabb lehet, mint más eljárásoknál, viszont a főzési hőmérséklet sokkal alacsonyabb. Ez az alacsony hőfokon történő lassú főzési eljárás figyelemreméltó és egyedülálló eredményekhez vezet.

A sous vide francia kifejezés, ami annyit tesz, hogy vákuum alatt. Az eljárást az 1970-es évek közepén Georges Pralus fejlesztette ki (Franciaországban, Roanne-ban, a nemzetközileg is elismert három Michelin csillagos Troisgros étteremben) először azzal a céllal, hogy minimálisra csökkentse a drága libamáj elkészítésénél bekövetkező zsugorodást, ugyanakkor a legoptimálisabb ízt érje el.

 Egy másik séf, Bruno Goussault átvette és továbbfejlesztette az eljárást, hogy az Air France légitársaság első osztályán utazóknak gourmet minőségű fogásokat tudjanak kínálni. Az utóbbi két évtizedben a sous vide-álás új lendületet adott a kulináris innovációnak és kreativitásnak, és világszerte a legjobb éttermekben az elismert séfek sikerének titkává vált.

 

 

 

 

Milyen vákuumtasakok használhatók Sous Vide főzéshez?

Sous vide céljára csak speciális, többrétegű műanyag tasak használható, amelynek a belső rétege megfelel az élelmiszerhigiéniai előírásoknak, a külső rétege pedig ellenáll a víznek, gőznek és meghatározott értékig a hőmérsékletnek. A középső rétegek pedig a vákuum zacskó mechanikai szilárdságát biztosítják. Termékeink BPA-mentesek, és mentesek bármilyen más műanyagokban gyakran megtalálható káros anyagoktól. Az élelmiszer biztonság nagyon fontos a számunkra.

Minimum követelmények:

  A belső, élelmiszerrel érintkező rétege Élemiszer biztos

  Minimum 3 rétegű

  85-110 micron vastagságú

  Legalább 2 órán át károsodás nélkül tűr 115-121 Celsius fokot.

  Lágyítóktól és egyéb hő hatására kioldódó vegyszerektől mentes.

Vákuumfóliáinkat megtalálja a vákuumgépek webshopjában is