Vákuumfóliák és a Sous Vide (ejtsd: szuvid)

 

Hogy mi a sous vide? Egy professzionális ételkészítési eljárás, melynek során az alapanyagokat légmentesen lezárt, levákuumozott fóliatasakokba helyezzük, majd egy szabályozott hőmérsékletű vízfürdőbe merítjük meghatározott időre. A vízfürdő hőmérséklete jóval alacsonyabb, mint például a főzéskor használt vízé, ezért az eljárás hosszabb ideig tart, viszont az eredmény minden esetben éttermi minőségű étel.

 

Honnan származik a sous vide?

A „sous vide” francia kifejezés, azt jelenti, hogy „vákuum alatt”. Az eljárást az 1970-es évek közepén Georges Pralus francia séf fejlesztette ki a Lyon melletti Roanne-ban, a nemzetközileg is elismert, három Michelin csillagos „La Maison Troisgros” étteremben. Pralust az érdekelte, hogy hogyan tudná megelőzni az alapanyagok sütés során jelentkező súlyveszteségét és összezsugorodását, továbbá hogy hogyan tudna minél többet megőrizni az élelmiszerek eredeti ízéből és állagából. 

Egy másik séf, Bruno Goussault átvette és továbbfejlesztette Pralus módszereit, hogy az Air France légitársaság első osztályán utazóknak gourmet minőségű fogásokat tudjanak kínálni. 

Az utóbbi két évtizedben a sous vide új lendületet adott a konyhai innovációnak és kreativitásnak, és világszerte a legjobb éttermek és séfek titkos mesterfogásává vált.

Amióta pedig elterjedtek az elérhető árú és háztartási méretű vákuumfóliázó és szuvidáló gépek, a séfek titka beköltözött az otthonokba, és a sous vide ma már mindenki számára elérhető.

 

De nézzük, mit tud a sous vide, minek köszönheti gyorsan szerzett népszerűségét!

1. Az eredmény mindig tökéletes

A sous vide legfőbb erénye, hogy az eredmény minden egyes alkalommal ugyanolyan kiváló. Egyszerűen nem lehet elrontani. A hagyományos eljárásoknál könnyen előfordulhat, hogy valamit túl- vagy épp alul főzünk vagy sütünk: megégetjük, kiszárítjuk vagy épp nyers marad. 

Ez a sous vide esetében nem fordulhat elő. A sous vide kádban pontosan tudjuk szabályozni a hőmérséklet, és a szuvidálási időt is precízen be tudjuk állítani. Így az eredmény mindig pontosan ugyanolyan tökéletes lesz. 

2. Megmaradnak az ízek és a tápanyagok

A szuvidálás során az élelmiszert egy zárt vákuumzacskóban, alacsony hőmérsékleten készítjük el, ahonnan semmi nem jut ki és semmi sem vész el. Se az étel eredeti ízei, se a benne lévő tápanyagok. A hagyományos főzési, sütési módszereknél az ízanyagok nagy része eddig egyszerűen elszállt a gőzben, a tápanyagok jelentős részét pedig a magas hőmérsékletű elkészítési mód semlegesítette. A szuvidált ételek íze ezzel szemben mindig meglepően telt, gazdag és sokszínű. Még a jól ismert, gyakran fogyasztott ételek is meglepetést okoznak a sous vide-ban.

3. A nedvességtartalom is megmarad

Ahogy az ízek, úgy az élelmiszerek eredeti nedvességtartalma is megmarad a vákuumtasakban. Ennek egyik következménye, hogy az alapanyag nem zsugorodik össze, másrészt nem is száradhat ki: lédús, szaftos marad, még a híresen száraz csirkemell és sertéskaraj is.

4. Időt spórolunk

Bár a szuvidálás maga tovább tart, mint a hagyományos főzési módszerek, valójában rengeteg időt lehet vele megtakarítani. Egyrészt, amíg a sous vide dolgozik, addig mi bármi mással foglalkozhatunk, nem igényel állandó felügyeletet.

Másrészt a sous vide-dal előre dolgozhatunk. A hosszasan szuvidált ételt nem kell azonnal elfogyasztani, mert a vákuumtasakban hetekig eláll a hűtőben. És amikor egy fárasztó nap után gyors, de finom vacsorára lesz szükségünk, pár perc alatt megpiríthatjuk egy serpenyőben és már tálalhatjuk is.

5. Pénztárcakímélő

A sous vide-dal könnyebb takarékosan beosztani az ételt. A vákuumtasakokba akkora adagokat tudunk helyezni, amire egy-egy étkezéskor szükségünk van. Így kevesebb lehet a maradék, csökken a hulladék, a kidobott élelmiszer mennyisége. A fel nem használt adagok pedig a hűtőben vagy a fagyasztóban, levákuumozva várhatnak a sorukra.

 

Milyen vákuumtasakok használhatók szuvidáláshoz?

 

Sous vide céljára csak speciális, legalább háromrétegű fóliatasak használható. A fóliák külső rétege egy hőtűrő réteg, ami ellenáll a forró víznek, gőznek és a jégnek is, ha pl. a szuvidált étel a fagyasztóba kerül. A középső réteg biztosítja a fólia mechanikai szilárdságát, ami a vákuumozás során jelentkező erős, fizikai igénybevételnek áll ellen. A belső réteg pedig egy élelmiszerbiztos, BPA-mentes, az élelmiszerhigiéniai előírásoknak megfelelő réteg, ami nem tartalmazhat semmiféle olyan káros anyagot, ami felszabadulhatna az élelmiszerrel való érintkezés és a hókezelés során. 

A szuvidálásra alkalmas vákuumfólia tekercsnek vagy vákuumtasaknak az alábbi alapkövetelményeknek kell megfelelnie:

 

Mire van szüksége a szuvidáláshoz?

Mindössze három dologra:

Mindhárom eszköz esetében örömmel állunk rendelkezésére! 

Ha kedvet kapott a gourmet minőségű ételek otthoni elkészítéséhez, látogassa meg webáruházunkat, ahol kiváló árú és minőségű vákuumfólia tekercsekkel, vákuumtasakokkal és vákuumfóliázó gépekkel várjuk.

Háztartási sous vide gépekért pedig keresse fel testvéroldalunkat, a Sousvidehungary.hu-t, ahol mimnőségi készülékek óriási kínálatából válaszhatja ki az igényeinek megfelelő gépet.

Aztán pedig indulhat a varázslat, a család és a vendégek lenyűgözése.

Sok sikert és jó étvágyat kívánunk!